Dereniówka to inaczej nalewka z owoców dereni, określana jest również jako "królowa nalewek". Tak jak większość nalewek, tak i dereniówka służy jako lekarstwo, szczególnie przy problemach z układem trawiennym i nadciśnieniu. Poniżej przepis kuchni kresowej na dereniówkę.
Dereniówka - przepis
Dereniówka - składniki:
1kg owoców derenia jadalnego
1-1,5l spirytusu
0,5l wody
75dag cukru
sok z 1/2 cytryny
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Dereniówka - sposób przyrządzenia:
Umyte owoce wsypujemy do gąsiora, zalewamy spirytusem (powinny być przykryte), zatykamy korkiem i przechowujemy przez ok miesiąc w ciepłym, zacienionym miejscu.
Po tym czasie spirytus zlewamy do innego naczynia, korkujemy i odstawiamy.
Owoce zalewamy syropem zrobionym z przegotowanej wody, cukru i soku z cytryny.
Odstawiamy na minimum miesiąc.
Następnie zlewamy sok i łączymy z odlanym wcześniej spirytusem.
Najlepiej jak nalewka postoi jeszcze kilka dni przed spożyciem.