Skip to main content
Kuchnia Kresowa
Kuchnia kresowa kształtowała się pod wpływem, kuchni litewskiej, białoruskiej, austro-węgierskiej, żydowskiej a nawet tureckiej. Kuchnia kresowa to przede wszystkim dania drobnoszlacheckie, które obecnie smakujemy na stołach całej Polski. Do gotowania wykorzystywano tutaj produkty rolnicze i leśne. Dużym powodzeniem cieszyła się wieprzowina i drób. Kuchnia kresowa, to wyszukane potrawy o bogatym smaku, zrobione z prostych składników.

{module Reklama - Czerwona Responsywna}

Dereniówka

Dereniówka to inaczej nalewka z owoców dereni, określana jest również jako "królowa nalewek". Tak jak większość nalewek, tak i dereniówka służy jako lekarstwo, szczególnie przy problemach z układem...

Nalewka z żurawiny

Nalewka z żurawiny, to jeden z wielu przepisów kuchni kresowej. Żurawina jest owocem wpływającym na polepszenie wielu funkcji organizmu. Dlatego też często stosowano nalewkę z żurawiny na najróżniejsze...

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe to nic innego jak placki smażonej z tartej marchwi i ziemniaków. Ołatki ziemniaczano-marchwiowe mają odmienny smak od tradycyjnych placków ziemniaczanych, nie mniej są...

Pierog ruskie

Wszystkim znane pierogi ruskie nie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów wschodnich.

Zupa rakowa

Zupa rakowa to jeden z niewielu tradycyjnych przepisów na potrawkę z raka. Obecnie walory smakowe i odżywcze raka są zapomniane.