Skip to main content
Kuchnia Góralska
Kuchnia góralska pomimo, że zdecydowanie nie jest to kuchnia wykwintna, ceniona jest za niezwykłe walory turystyczne. Na nieurodzajnych ziemiach uprawiano głównie ziemniaki, kapustę i zboże. Hodowano również barany i owce. Dlatego podstawą tej kuchni jest mięso baranie połączone z warzywami i owczym serem. Kuchnia góralska to oryginalne potrawy takie, jak: moskole, kaipiele, bukty, tarciochy, żury, kwaśnice i kołacze.

{module Reklama - Czerwona Responsywna}

Fasola ze śliwkami

Fasola ze śliwkami to pochodząca z Pienin tradycyjna potrawa wigilijna. Jeżeli chcemy czegoś nowego na naszym stole wigilijnym, warto wypróbować przepis na fasolę ze śliwkami. Pamiętajmy, że według...

Kapuśniak

Kapuśniak to zupa z kapusty świeżej bądź gotowanej z dodatkiem jarzyn. Kapuśniak często nazywany jest kwaśnicą, ze względu podobny sposób gotowania, co jest błędem. Kapuśniak w odróżnieniu od kwaśnicy...

Pączki z ziemniaków

Pączki z ziemniaków zyskują coraz większą popularność, nie tylko w rodzimej kuchni góralskiej ale również w innych rejonach Polski. Pączki z ziemniaków to ciekawy zamiennik tradycyjnych pączków. Poniżej...

Pieczeń barania

Łatwość dostępu do baraniny i jagnięciny sprawiła, że w kuchni góralskiej pojawiła się cała masa przepisów na ten rodzaj mięsa. Jedną z tradycyjnych potraw kuchni góralskiej jest pieczeń barania. Wszystkim...

Pstrąg po góralsku

Pstrąg to jedna z ulubionych ryb kuchni góralskiej. Lubujących się w daniach rybnych, zachęcamy do skosztowania pstrąga po góralsku, podczas najbliższego wypadu w góry. A wszystkim Paniom domu polecamy...

Syrop z kwiatów mlecza

Syrop z kwiatów mlecza to domowe lekarstwo z kwiatów mniszka lekarskiego. Ziołolecznictwo po wielu latach przybywania w ukryciu powoli wraca do łask, warto korzystać z naturalnych lekarstw...