Skip to main content
Kuchnia Śląska
Kuchnia śląska to przede wszystkim potrawy niezwykle kaloryczne i sycące. Dzięki swojemu bogactwu zyskała renomę na terenie całej Polski. W kuchni śląskiej niezwykle popularne są  dania z ziemniaków takie jak pyzy śląskie – w innych regionach znane jako kluski śląskie.  Na śląski dużą popularnością cieszą się również potrawy mięsne, najbardziej znana jest golonka.

{module Reklama - Czerwona Responsywna}

Racuchy opolskie

Racuchy opolskie to popularne na śląski placki smażone na patelni. Racuchy opolskie w odróżnieniu od racuchów z innych regionów kulinarnej polski zawierają cebulę, która nadaje im aromatu i smaku. Racuchy...

Rolady wieprzowe

Rolady wieprzowe są obok pyzów śląskich, najpopularniejszą potrawą ze Śląska, która podbiła podniebienia łasuchów w innych regionach Polski. Rolady wieprzowe są smaczne i sycące, nadają się też jako...

Smalec owocowo-ziołowy

Pajda chleba ze smalcem to najpopularniejsza potrawa na różnego typu festynach i imprezach folkowych. Dobry smalec można przygotować na wiele różnych sposobów, na Śląsku powstał przepis na smalec owocowo-ziołowy,...

Gołąbki jarskie

Chyba każdy z nas zna smak gołąbków - gotowanych liści kapusty nadziewanych mięsem z ryżem. Na Śląsku - ojczyźnie jedzenia sytego, powstał przepis na gołąbki jarskie, którymi mogą raczyć się wegetarianie....

Buchty

Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu Buchty podawane są z dżemem, miodem albo mięsnym...

Pyzy śląskie

Pyzy śląskie znane jako kluski śląskie, są podstawowym daniem przyjęć rodzinnych nie tylko na Śląsku ale również i w innych regionach Polski. Szybkość i łatwość przygotowania pyzów śląskich, zaskarbiła...