Obwarzanki Krakowskie
Obwarzanki Krakowskie to kulinarny symbol Krakowa . Pierwsze wzmianki dotyczące obwarzanków krakowskich pochodzą z drugiej połowy XIV wieku. Przez kolejne stulecia wypiek obwarzanków krakowskich był ściśle kontrolowany przez cech. Dziś każdy może próbować je upiec.
Obwarzanki Krakowskie - przepis
Obwarzanki Krakowskie - składniki:
3 szklanki mąki przennej
szklanka wody
jajko
2 dag drożdży
3 łyżki masła lub oliwy
łyżka cukru
łyżka soli
mak, sezam lub kminek do posypania
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Obwarzanki Krakowskie - sposób przyrządzenia:
Rozkruszone drożdże rozprowadzamy letnią wodą, dodajemyb cukier, sól, roztopione masło i stopniowo, mieszając dodajemy mąkę.
Starannie wyrabiamy ciasto, musi być elastyczne, nie może być twarde.
Zostwiamy ciasto pod przykryciem ok 30 minut do wyrośnięcia.
Formujemy z ciasta wałeczki ok. 20cm i zlepiamy ich końce.
Dziurka w środku musi być duża bo bajgle jeszcze urosną.
Następnie wrzucamy je na wrzątek i gotujemy 2min (po minucie odwracamy na drugą stronę)
Bajgle osuszamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem, kminkiem lub sezamem, i układamy na blasze.
Pieczemy ok 20 min w temp. 200C
{module Reklama - Czerwona Responsywna}