Skip to main content

Kurczak po krakowsku

Kurczak po krakowsku

Kurczak po krakowsku to wizytówka kuchni małopolskiej, odwiedzając ten region, warto spróbować kurczaka po krakowsku. Jeżeli chcemy zjeść w restauracji zalecamy udanie się całą rodziną, albowiem kurczak po krakowsku to danie, którym nasyci się kilka osób. 

Kurczak po krakowsku - przepis

Kurczak po krakowsku - składniki:

  • 1 kurczak,
  • 10 dag kaszy krakowskiej (gryczanej),
  • 1 białko,
  • 1 jajko,
  • szklanka wody,
  • 5 dag masła,
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy (do drobiu),
  • zielenina (szczypiorek i pietruszka),
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego

{module Reklama - Linki Kuchnia}

{module Reklama - Czerwona Duża}

Kurczak po krakowsku - sposób przygotowania:

  1. Kurczaka nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do drobiu, skrapiamy lekko olejem, wkładamy przykrytego na całą noc do lodówki.
  2. Suchą kaszę należy wymieszać z białkiem, podsmażyć na łyżce masła, dodać wodę i ugotować na sypko.
  3. Do ostudzonej kaszy dodajemy posiekaną zieleninę, jajko i pozostałe masło.
  4. Kaszę należy wymieszać z przyprawami do smaku. Trzeba zwrócić uwagę, by dobrze przyprawić farsz, bo pieczenie "wyciąga" nieco intensywność przypraw.
  5. Farszem nadziewamy kurczaka, zszywamy otwór w tuszce.
  6. Do naczynia z pokrywą (najlepiej żeliwnego) wlewamy olej, wkładamy kurczaka, przykrywamy pokrywą i pieczemy ok. 1 godziny, w temp. 180C.
  7. Po godzinie odkrywamy kurczaka, zwiększamy temperaturę do 200C i pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut, aż skórka się zrumieni.
  8. Wyjmujemy kurczaka z piecyka, przykrywamy folią i zostawiamy na ok. 15 minut, aby wszystkie soki ładnie przeniknęły całą pieczeń.
  9. Czekamy, aż nasz ptak wystygnie a następnie kroimy go na zgrabne porcje.

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}