Kurczak po krakowsku to wizytówka kuchni małopolskiej, odwiedzając ten region, warto spróbować kurczaka po krakowsku. Jeżeli chcemy zjeść w restauracji zalecamy udanie się całą rodziną, albowiem kurczak po krakowsku to danie, którym nasyci się kilka osób.
Kurczak po krakowsku - przepis
Kurczak po krakowsku - składniki:
1 kurczak,
10 dag kaszy krakowskiej (gryczanej),
1 białko,
1 jajko,
szklanka wody,
5 dag masła,
sól, pieprz, ulubione przyprawy (do drobiu),
zielenina (szczypiorek i pietruszka),
3 łyżki oleju słonecznikowego
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Kurczak po krakowsku - sposób przygotowania:
Kurczaka nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do drobiu, skrapiamy lekko olejem, wkładamy przykrytego na całą noc do lodówki.
Suchą kaszę należy wymieszać z białkiem, podsmażyć na łyżce masła, dodać wodę i ugotować na sypko.
Do ostudzonej kaszy dodajemy posiekaną zieleninę, jajko i pozostałe masło.
Kaszę należy wymieszać z przyprawami do smaku. Trzeba zwrócić uwagę, by dobrze przyprawić farsz, bo pieczenie "wyciąga" nieco intensywność przypraw.
Farszem nadziewamy kurczaka, zszywamy otwór w tuszce.
Do naczynia z pokrywą (najlepiej żeliwnego) wlewamy olej, wkładamy kurczaka, przykrywamy pokrywą i pieczemy ok. 1 godziny, w temp. 180C.
Po godzinie odkrywamy kurczaka, zwiększamy temperaturę do 200C i pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut, aż skórka się zrumieni.
Wyjmujemy kurczaka z piecyka, przykrywamy folią i zostawiamy na ok. 15 minut, aby wszystkie soki ładnie przeniknęły całą pieczeń.
Czekamy, aż nasz ptak wystygnie a następnie kroimy go na zgrabne porcje.