Skip to main content

Sękacz

Sękacz

Sękacz swoją nazwę wziął od kształtu, który przypomina pień z wystającymi sękami. Istnieje wiele teorii opisujących powstanie sękacza, nie ma jednak wątpliwości iż ciasto powstało na Polskich Kresach Wschodnich i stamtąd trafiło do Niemiec, na Węgry czy Rumunie, gdzie sękacz nadal jest wypiekany.

Sękacz - przepis

Sękacz - składniki:

  • 40 świeżych jajek
  • 1 litr kwaśnej śmietany
  • 1 kilogram mąki
  • 1 kilogram cukru
  • 0,5 kilograma masła
  • 0,5 kilograma margaryny
  • 2 cytryny
  • 4 cukry waniliowe
  • 4 dowolne zapachy

{module Reklama - Linki Kuchnia}

 

 

{module Reklama - Czerwona Duża}

Sękacz - sposób przyrządzenia:

  1. Tłuszcze należy utrzeć z cukrem na jednolitą masę i dodać same żółtka.
  2. Następnie dodać mąkę i śmietanę - ucierając aż powstaną pęcherzyki powietrza.
  3. Dodać cukry waniliowe, zapachy i sok z cytryn.
  4. Wszystko wymieszać.
  5. Z pozostałych białek należy ubić pianę w 8 porcjach.
  6. Przygotowane ciasto dzieli się również na 8 porcji i do każdej stopniowo dodaje świeżą pianę z 5 białek.
  7. Tak powstałą masę polewa się powoli i cierpliwie na natłuszczony i obracający się wałek.
  8. Do tej czynności wymagana jest specjalna, prawie płaska warząchewka, tak aby rzadkie ciasto bez trudu po niej spływało.
  9. Pieczenie trwa 3 godziny. Później sękacz musi zesztywnieć - około 6 godzin i dopiero wówczas może być zdjęty z wałka.
  10. Uwaga! Do pieczenia sękacza niezbędny jest specjalny ruszt i duża misa na ciasto.

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}