Sękacz swoją nazwę wziął od kształtu, który przypomina pień z wystającymi sękami. Istnieje wiele teorii opisujących powstanie sękacza, nie ma jednak wątpliwości iż ciasto powstało na Polskich Kresach Wschodnich i stamtąd trafiło do Niemiec, na Węgry czy Rumunie, gdzie sękacz nadal jest wypiekany.
Sękacz - przepis
Sękacz - składniki:
40 świeżych jajek
1 litr kwaśnej śmietany
1 kilogram mąki
1 kilogram cukru
0,5 kilograma masła
0,5 kilograma margaryny
2 cytryny
4 cukry waniliowe
4 dowolne zapachy
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Sękacz - sposób przyrządzenia:
Tłuszcze należy utrzeć z cukrem na jednolitą masę i dodać same żółtka.
Następnie dodać mąkę i śmietanę - ucierając aż powstaną pęcherzyki powietrza.
Dodać cukry waniliowe, zapachy i sok z cytryn.
Wszystko wymieszać.
Z pozostałych białek należy ubić pianę w 8 porcjach.
Przygotowane ciasto dzieli się również na 8 porcji i do każdej stopniowo dodaje świeżą pianę z 5 białek.
Tak powstałą masę polewa się powoli i cierpliwie na natłuszczony i obracający się wałek.
Do tej czynności wymagana jest specjalna, prawie płaska warząchewka, tak aby rzadkie ciasto bez trudu po niej spływało.
Pieczenie trwa 3 godziny. Później sękacz musi zesztywnieć - około 6 godzin i dopiero wówczas może być zdjęty z wałka.
Uwaga! Do pieczenia sękacza niezbędny jest specjalny ruszt i duża misa na ciasto.