Chleb podlaski to jeden z nielicznych chlebów, który można przygotować w ciągu zaledwie jednego dnia. Chleb podlaski jest nie tylko szybki w przygotowaniu ale przede wszystkim jest bardzo syty. Chleb podlaski z pewnością przypadnie do gustu osobą lubiącym ciemne pieczywo.
Chleb podlaski - przepis
Chleb podlaski - składniki:
50 g zakwasu ( oczywiście dokarmionego)
200 g mąki żytniej chlebowej ( może być typ 720)
180 ml wody
600 g mąki żytniej
ok. 200 - 220 ml wody ( to zależy od mąki)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka miodu
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Chleb podlaski - sposób przyrządzenia:
Zakwas, mąkę żytnią chlebową i 180 ml wody wymieszać i pozostawić na 8 – 10 h.
Po tym czasie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać szpatułką lub mikserem.
Powinno powstać lekko klejące ciasto.
Przykryć i pozostawić na ok. 1 h.
Następnie przełożyć do keksówki ( ja piekłam w dwóch ale uważam, że swobodnie można upiec jeden wyższy).
Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 3 h.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni.
Razem z chlebem do piekarnika włożyć naczynie z wodą. Piec ok. 40 min