Chłodnik litewski to zupa z botwinki, której oryginalny przepis pochodzi z Polskich Kresów Wschodnich. Chłodnik litewski pojawiał się w książkach kucharskich znanych polskich pisarek, Anny Ciundziewickiej i Wincentyny Zawadzkiej. Chłodnik litewski również dziś pojawia się na stołach Podlasia.
Chłodnik litewski - przepis
Chłodnik litewski - składniki:
25 dag piersi kurczaka
2 jajka
0,51 zsiadłego mleka (można użyć kefiru)
0,25 1 kwaśnej śmietany (30%)
2 pęczki botwiny z liśćmi
2 ogórki zielone
2 ogórki kiszone
pęczek szczypiorku (może być cebulka dymka)
pęczek koperku
sok z cytryny
olej do smażenia
sól
pieprz
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Chłodnik litewski - sposób przyrządzenia:
Umyte, osuszone mięso przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na patelni (albo pieczemy w piekarniku), aż zmięknie.
Oczyszczoną botwinkę siekamy i gotujemy w osobnej wodzie kilkanaście minut, aż będzie miękka.
Po wystygnięciu dodajemy do niej pokrojone ogórki oraz posiekane szczypiorek i koperek.
Następnie dolewamy zsiadłe mleko oraz śmietanę, na końcu dorzucamy pokrojone mięso i mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.