Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość potraw pochodzenia wiejskiego powinna być tania w przygotowaniu i sycąca, takie właśnie są Kartacze, przede wszystkim jednak są bardzo smaczne.
Kartacze - przepis
Kartacze - składniki:
ok. 2 kg ziemniaków
3 cebule
1 ząbek czosnku
800 g mięsa (70% wieprzowiny i 30% wołowiny) – najlepiej świeżo zmielonej
1 jajko
sól, pieprz
250 g wędzonego boczku
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Kartacze - sposób przyrządzenia:
1 cebule i czosnek pokroić w kosteczkę i podsmażyć, po czym wymieszać z mięsem i jajkiem.
1,5 kg ziemniaków zetrzeć na tarce po czym odcisnąć w gazie lub pieluszce tetrowej płyn i odstawić go na jakiś czas.
Resztę ziemniaków ugotować w mundurkach a następnie zemleć przez maszynkę.
Kiedy płyn po surowych ziemniakach się ustoi, zlać go ostrożnie, a znajdującą się na dnie białą skrobię zebrać i połączyć z ziemniakami surowymi i ugotowanymi.
Wszystko wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać trochę mąki ziemniaczanej.
Ulepić z ciasta długi wałek i odkrajać kawałki w które kładziemy mielone mięso i lepimy kartacze.
Wrzucamy ostrożnie do wrzącej wody i gotujemy ok. 50 min.
W tym samym czasie podsmażamy resztę cebulki i pokrojony w kostkę boczek.
Cieplutkie, parujące kartacze polewamy tłuszczykiem z cebulką.