Kapuśniak to zupa z kapusty świeżej bądź gotowanej z dodatkiem jarzyn. Kapuśniak często nazywany jest kwaśnicą, ze względu podobny sposób gotowania, co jest błędem. Kapuśniak w odróżnieniu od kwaśnicy może być gotowany ze świeżej kapusty i dodatkowo zawiera warzywa.
Kapuśniak - przepis
Kapuśniak - składniki:
1kg wędzonych żeberek
0,5 kg kapusty kiszonej
duża marchew
duża cebula
kawałek selera
duża pietruszka
4 liście laurowe
2łyżki masła
w łyżki mąki
ziele angielskie
pieprz
sól
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Kapuśniak - sposób przyrządzenia:
Warzywa obrać, pokroić i włożyć do garnka z wodą.
Żeberka pokroić na kawałki i razem z kapustą włożyć do garnka.
Dodać ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i sól.
Gotować pod przykryciem.
Na koniec zrobić zasmażkę: roztopić masło na patelni i powoli wsypać mąkę, energicznie mieszając.