Pstrąg to jedna z ulubionych ryb kuchni góralskiej. Lubujących się w daniach rybnych, zachęcamy do skosztowania pstrąga po góralsku, podczas najbliższego wypadu w góry. A wszystkim Paniom domu polecamy tradycyjny przepis na pstrąga po góralsku, który znajdziecie poniżej.
Pstrąg po góralsku - przepis
Pstrąg po góralsku - składniki:
1kg pstrągów (2-3 ryby)
2-3 ziemniaki
2marchewki
kawałek selera
cebula
4 dag suszonych śliwek
2 łyżki śmietany
łyżka masła
0,5 szklanki soku pomidorowego
0,5 cytryny
ząbek czosnek
łyżka posiekanej natki pietruszki
pieprz
sól
olej do smażenia
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Pstrąg po góralsku - sposób przyrządzenia:
Ryby oczyścić, wyjąć ości, filety pokroić na kawałki,
Skropić cytryną, oprószyć solą, pieprzem i mąką, obsmażyć na oleju.
Marchew pokroić w talarki, cebulę i seler w kostkę, ziemniaki w plastry,
Podsmażyć na oleju, dodając pod koniec masło oraz wcześniej namoczone śliwki pokrojone w paski.
Rybę położyć na podsmażonych warzywach, zalać sokiem pomidorowym zmieszanym ze śmietaną,
Doprawionym roztartym z solą czosnkiem oraz pieprzem.
Zapiec w piekarniku.
Podawać posypane posiekaną natką pietruszki wraz z ziemniakami z wody.