Rolady wieprzowe są obok pyzów śląskich, najpopularniejszą potrawą ze Śląska, która podbiła podniebienia łasuchów w innych regionach Polski. Rolady wieprzowe są smaczne i sycące, nadają się też jako dodatek do ziemniaków czy frytek, ale najlepiej smakują w parze z pyzami śląskimi.
Rolady wieprzowe - przepis
Rolady wieprzowe - składniki:
szklanka bulionu warzywnego
75dag surowej szynki wieprzowej
15dag wędzonego boczku
2 cebule
2 ogórki konserwowe
1/2szklanki kwaśnej śmietany
łyżka mąki przennej
musztarda
olej do smażenia
pieprz
sól
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Rolady wieprzowe - sposób przyrządzenia:
Szynkę kroimy w plastry, następnie każdy rozbijamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i smarujemy musztardą.
Na plastry mięsa dodajemy farsz przyrządzony z drobno posiekanej cebuli, boczku i ogórków.
Mięso zwijamy, związujemy nitką lub spinamy wykałaczkami, obsmażamy, zalewamy bulionem i dusimy aż będą miękkie.
Zdejmujemy je na chwilę z patelni.
Do śmietany dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, dolewamy kilka łyżek bulionu i zaprawiamy sos.
Rolady wkładamy do sosu i dusimy jeszcze kilka minut.