Skip to main content

Rolady wieprzowe

Rolady wieprzowe

Rolady wieprzowe są obok pyzów śląskich, najpopularniejszą potrawą ze Śląska, która podbiła podniebienia łasuchów w innych regionach Polski. Rolady wieprzowe są smaczne i sycące, nadają się też jako dodatek do ziemniaków czy frytek, ale najlepiej smakują w parze z pyzami śląskimi.

Rolady wieprzowe - przepis

Rolady wieprzowe - składniki:

  • szklanka bulionu warzywnego
  • 75dag surowej szynki wieprzowej
  • 15dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/2szklanki kwaśnej śmietany
  • łyżka mąki przennej
  • musztarda
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól

{module Reklama - Linki Kuchnia}

 

 

{module Reklama - Czerwona Duża}

Rolady wieprzowe - sposób przyrządzenia:

  1. Szynkę kroimy w plastry, następnie każdy rozbijamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i smarujemy musztardą.
  2. Na plastry mięsa dodajemy farsz przyrządzony z drobno posiekanej cebuli, boczku i ogórków.
  3. Mięso zwijamy, związujemy nitką lub spinamy wykałaczkami, obsmażamy, zalewamy bulionem i dusimy aż będą miękkie.
  4. Zdejmujemy je na chwilę z patelni.
  5. Do śmietany dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, dolewamy kilka łyżek bulionu i zaprawiamy sos.
  6. Rolady wkładamy do sosu i dusimy jeszcze kilka minut.
  7. Podajemy z kluskami śląskimi.

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}