Piwo i grilowana kiełbasa to dwa nieodzowne elementy udanego weekendu. Kiedy na dworze zrobi się chłodniej warto przyrządzić sobie białą kiełbasę w piwie. Potrawa jest łatwa w przygotowaniu i smaczna. Biała kiełbasa w piwie umili nam wszystkie chłodne wieczory bez grilla.
Biała kiełbasa w piwie - przepis
Biała kiełbasa w piwie - składniki:
75 dag białej kiełbasy (gotowanej, nie surowej)
2 cebule
1-2 łyżki masła
1-2 łyżki mąki pszennej
butelka (0,5 1) jasnego piwa
sok z cytryny
sól
pieprz
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Biała kiełbasa w piwie - sposób przyrządzenia:
Kiełbasę podgotowujemy, wrzucamy do wrzącego piwa i zostawiamy pod przykryciem, aż piwo wystygnie.
Kiełbasę wyjmujemy i kroimy na plastry, a do piwa wrzucamy drobno posiekaną i zeszkloną na maśle cebulę.
Podgotowujemy sos (cebulę można przetrzeć przez sito), zaprawiamy zasmażką z mąki i masła, doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.