Gulasz po mazursku to jedno z najpopularniejszych dań na Mazurach. Będąc w tamtych stronach wart odwiedzić restaurację aby spróbować wybornego gulaszu po mazursku. Najlepiej jednak smakuje ten przyrządzony samemu, dlatego poniżej prezentujemy przepis na gulasz po mazursku.
Gulasz po mazursku - przepis
Gulasz po mazursku - składniki:
50 dag wołowiny bez kości (gulaszowej)
2 szklanki wywaru wołowo-warzywnego
duża cebula
porcja włoszczyzny
kawałek białej kapusty
50 dag ziemniaków
25 dag ogórków kiszonych
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
tłuszcz do smażenia
1-2 łyżki mąki pszennej
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Gulasz po mazursku - sposób przyrządzenia:
Pokrojone mięso obsmażamy na tłuszczu i przekładamy do rondla z wrzącym wywarem, dokładamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż będzie miękkie.
Pokrojone mięso obsmażamy na tłuszczu i przekładamy do rondla z wrzącym wywarem, dokładamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż będzie miękkie.
Gdy składniki będą miękkie, dokładamy obrane i pokrojone ogórki, przyprawiamy solą oraz pieprzeni.
Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i zaciągamy gulasz.