Skip to main content

Gulasz po mazursku

Gulasz po mazursku

Gulasz po mazursku to jedno z najpopularniejszych dań na Mazurach. Będąc w tamtych stronach wart odwiedzić restaurację aby spróbować wybornego gulaszu po mazursku. Najlepiej jednak smakuje ten przyrządzony samemu, dlatego poniżej prezentujemy przepis na gulasz po mazursku.

Gulasz po mazursku - przepis

Gulasz po mazursku - składniki:

  • 50 dag wołowiny bez kości (gulaszowej)
  • 2 szklanki wywaru wołowo-warzywnego
  • duża cebula
  • porcja włoszczyzny
  • kawałek białej kapusty
  • 50 dag ziemniaków
  • 25 dag ogórków kiszonych
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
  • tłuszcz do smażenia
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

{module Reklama - Linki Kuchnia}

 

 

 

{module Reklama - Czerwona Duża}

Gulasz po mazursku - sposób przyrządzenia:

  1. Pokrojone mięso obsmażamy na tłuszczu i przekładamy do rondla z wrzącym wywarem, dokładamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż będzie miękkie.
  2. Pokrojone mięso obsmażamy na tłuszczu i przekładamy do rondla z wrzącym wywarem, dokładamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż będzie miękkie.
  3. Gdy składniki będą miękkie, dokładamy obrane i pokrojone ogórki, przyprawiamy solą oraz pieprzeni.
  4. Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i zaciągamy gulasz.

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}