W dzisiejszych czasach wszystko co dobre bardzo szybko zyskuje fanów. Zapiekanka ze szczupaka jest jedną z lepszych Mazurskich potraw , nic więc dziwnego, że zyskuje coraz zwolenników, a w sieci pojawia się coraz więcej przepisów na zapiekankę ze szczupaka.
Zapiekanka ze szczupaka - przepis
Zapiekanka ze szczupaka - składniki:
1 szczupak (0,75-1 kg)
kilka ziemniaków
szklanka kwaśnej śmietany (18%)
masło do wysmarowania naczynia
szałwia
sól
pieprz
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Zapiekanka ze szczupaka - sposób przyrządzenia:
Sprawioną rybę (bez łusek, głowy i wnętrzności) myjemy, dzielimy na porcje, nacieramy solą i pieprzem. wstawiamy do lodówki.
Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w plastry i wrzucamy do osobnego wrzątku na kilka minut
Odcedzamy i studzimy.
Naczynie żaroodporne obficie smarujemy masłem, wkładamy rybę, posypujemy ją szałwią, obkładamy plastrami ziemniaków i wstawiamy do rozgrzanego do temp. 180°C piekarnika na ok. 30 min.
Po kwadransie zapiekankę zalewamy śmietaną i pieczemy, aż ryba będzie miękka.