Kaczka po poznańsku, to jedno z najbardziej popularnych dań w Wielkopolsce. Wiele restauracji Wielkopolskich licytuje się która z nich przyrządza najlepszą Kaczkę po poznańsku. Tym którzy nie mogą się udać na Wielkopolskę i skosztować Kaczki po poznańsku w miejscowym wydaniu polecamy nasz przepis.
Kaczka po poznańsku - przepis
Kaczka po poznańsku - składniki:
1 kaczka,
80 dag kapusty czerwonej,
7 dag smalcu,
5 dag słoniny,
8 dag cebuli,
1 dag mąki,
0,25 I czerwonego wina,
2 dag masła,
cukier, sól, pieprz,
majeranek suszony,
sok z cytryny,
kilkanaście czerwonych winogron
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Kaczka po poznańsku - sposób przygotowania:
Kaczkę przeciąć na pół, odciąć skrzydła, szyję i kręgosłup, pozostałe mięso obsmażyć na smalcu.
Podroby z kaczki posiekać, lekko zrumienić z dodatkiem pokrojonej cebuli i masła, podlać wodą i gotować 35 minut.
Połówki kaczki przełożyć do rondla, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, podlać wywarem i dusić aż stanie się miękka.
Kapustę poszatkować, następnie sparzyć ją wrzącą wodą, skropić sokiem z cytryny i posolić .
Słoninę drobno pokroić, zasmażyć z cebulą i mąką, włożyć do kapusty wraz z ugotowanymi wcześniej podrobami.
Całość zalać winem, poddusić i doprawić do smaku pieprzem, cukrem i solą.
Kaczkę podzielić na porcje, obłożyć kapustą i dusić razem w rondlu jeszcze około 35 minut.
Pod koniec duszenia włożyć winogrona.
Gotowe danie ozdobić krążkami cebuli. Podawać z pyzami lub ziemniakami.