Skip to main content

Kaczka po poznańsku

Kaczka po poznańsku

Kaczka po poznańsku, to jedno z najbardziej popularnych dań w Wielkopolsce.  Wiele restauracji Wielkopolskich licytuje się która z nich przyrządza najlepszą Kaczkę po poznańsku. Tym którzy nie mogą się udać na Wielkopolskę i skosztować Kaczki po poznańsku w miejscowym wydaniu polecamy nasz przepis.

Kaczka po poznańsku - przepis

Kaczka po poznańsku - składniki:

  • 1 kaczka,
  • 80 dag kapusty czerwonej,
  • 7 dag smalcu,
  • 5 dag słoniny,
  • 8 dag cebuli,
  • 1 dag mąki,
  • 0,25 I czerwonego wina,
  • 2 dag masła,
  • cukier, sól, pieprz,
  • majeranek suszony,
  • sok z cytryny,
  • kilkanaście czerwonych winogron

 {module Reklama - Linki Kuchnia}

 

 

{module Reklama - Czerwona Duża}

Kaczka po poznańsku - sposób przygotowania:

  1. Kaczkę przeciąć na pół, odciąć skrzydła, szyję i kręgosłup, pozostałe mięso obsmażyć na smalcu.
  2. Podroby z kaczki posiekać, lekko zrumienić z dodatkiem pokrojonej cebuli i masła, podlać wodą i gotować 35 minut.
  3. Połówki kaczki przełożyć do rondla, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, podlać wywarem i dusić aż stanie się miękka.
  4. Kapustę poszatkować, następnie sparzyć ją wrzącą wodą, skropić sokiem z cytryny i posolić .
  5. Słoninę drobno pokroić, zasmażyć z cebulą i mąką, włożyć do kapusty wraz z ugotowanymi wcześniej podrobami.
  6. Całość zalać winem, poddusić i doprawić do smaku pieprzem, cukrem i solą.
  7. Kaczkę podzielić na porcje, obłożyć kapustą i dusić razem w rondlu jeszcze około 35 minut.
  8. Pod koniec duszenia włożyć winogrona.
  9. Gotowe danie ozdobić krążkami cebuli. Podawać z pyzami lub ziemniakami.

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}