Skip to main content

Poznańskie szagówki

Poznańskie szagówki

Poznańskie szagówki znane są w Polsce jako kopytka. Nazwa poznańskich szagówek pochodzi od sposobu ich krojenia "na szagę" co w gwarze Wielkopolskiej oznacza "na ukos". Poznańskie szagówki zdobyły uznanie w całej Polsce i chyba nie ma dziś osoby, które nie słyszała by o popularnych kopytkach.

Poznańskie szagówki - przepis

Poznańskie szagówki - składniki:

  • 1 jajko
  • mąka ile się wrobi
  • ugotowane ziemniaki (5-6 dużych sztuk)

{module Reklama - Linki Kuchnia}

{module Reklama - Czerwona Duża}

Poznańskie szagówki - sposób przyrządzenia:

  1. Ziemniaki ostudzone przepuścić przez praskę lub przez maszynkę.
  2. Na stolnicy do ziemniaków dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto tak gęste aby nie kleiło się do rąk.
  3. Ciasto podzielić na kilka mniejszych części dla ułatwienia.
  4. Utoczyć wałeczki i pokroić skośne kluski (ok. 1-2cm).
  5. Wrzucić na wrzącą wodę-gotować 5-6 minut, aż do wypłynięcia klusek na powierzchnie wody.
  6. Odcedzone na sicie przelać zimną wodą.

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}